torsdag 30 maj 2013

Fem personer du möter i Himlen av Mitch Albom

Jag valde den här boken för att jag tyckte väldigt mycket om Mitch Alboms första bok, "Tisdagarna med Morrie". (Det är en reportagebok som bygger på de samtal Mitch förde med sin gamle sociologiprofessor, Morrie Schwartz, om de eviga gåtorna - livet, kärleken och döden).

Fem personer du möter i Himlen är berättelsen om Eddie, en gammal krigsveteran som fortfarande arbetar som vaktmästare på ett nöjesfält. Han har, som han själv ser det, levt ett fullkomligt meningslöst och ointressant liv. På sin åttiotreårsdag omkommer han i en tragisk olycka när han försöker rädda livet på en liten flicka.

Eddie vaknar upp i livet efter detta. Där får han lära sig att himlen inte alls är någon slutstation, utan en plats där man får sitt liv förklarat för sig av fem personer, några som man har känt, andra som kan ha varit främlingar. En efter en återvänder de fem personerna till de relationer de hade med Eddie på jorden - i barndomen, under soldatlivet och slutligen på ålderns höst.
De belyser mysterierna i hans "meningslösa" liv, och avslöjar den skrämmande hemligheten bakom den ständiga frågan; "Varför var jag där?"

Jag tycker att detta är en varm och tänkvärd bok som vill få oss att förstå att inget liv är meningslöst, att vi alltid lämnar något efter oss. Eller som professor Morrie Schwartz uttrycker saken: "All kärlek vi har skapat finns kvar. Alla minnen finns kvar. Vi lever vidare i hjärtat på var och en som vi har berört och format medan vi levde här".

Jag tycker om Mitch Alboms sätt att skriva på, väldigt lättläst men med viktiga budskap!
(Och det ska bli intressant och spännande att se vilka fem personer jag själv får träffa på.........!!)

Avslutar med ett citat ur boken: "Det är så många människor som lever ett meningslöst liv. De verkar halvsovande även när de är upptagna med att göra sådant som de tycker är viktigt. Det beror på att de jagar efter fel saker. För att få mening i sitt liv måste man ägna sig åt att älska sin nästa, man måste ägna sig åt människorna i sin omgivning och åt att skapa sådant som ger en något att leva för".

Titta här om boken finns inne

Inga kommentarer: