måndag 29 april 2013

Små solfåglar långt borta av Christie Watson

Christie Watson, som skrivit Små solfåglar långt borta, bor i London,
men hennes sambo är från Nigeria och han har en stor släkt där. Hon har jobbat som barnsjuksköterska och fick inspiration till boken redan
för tio år sedan när hon besökte Nigeria för första gången. 2011 fick
boken ett av Storbritanniens finaste debutantpriser.

12-åriga Blessing trivs i sin skola och bor i ett bra område i Lagos
tillsammans med sin mamma, älskade pappa och storebror Ezikiel.
De lever ett gott liv ända tills pappan avslöjas med en annan kvinna.

Övergivna av pappan tvingas resten av familjen flytta till mormor och
morfar som bor i en liten by i Nigeria. Den standard de är vana vid existerar inte längre och familjen måste vänja sig vid ett helt annat sätt att leva. Allt vatten måste hämtas, det finns ingen elektricitet och familjen får sova på samma madrass. Förut var de kristna men nu blir de muslimer som mormor och morfar. Det är inte ens självklart längre att Blessing och Ezikiel, som drömmer om att bli läkare, får gå i skolan för det kostar för mycket. Mamma måste jobba mycket för att få in pengar till hushållet. Ezikiel är allergisk mot jordnötsoljan som maten steks i och kan knappt äta någonting. Mormor hjälper till vid förlossningar och Blessing får följa med som hennes assistent för att lära upp sig.

Det låter kansle väldigt eländigt men bli inte avskräckt för det finns ändå mycket värme och humor i boken och Blessing är en mycket sympatisk person. Och så är det så berikande att få ta del av andras verklighet med hjälp av böcker!


Inga kommentarer: