torsdag 18 april 2013

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Jag tror att titeln kan syfta på igelkottens vana att rulla ihop sig till en boll med alla taggarna utåt och därigenom skydda sig från omvärldens alla faror!
"Igelkotten" i berättelsen är Renée Michel, portvakt i ett finare hus i Paris med stora våningar och där familjerna har tjänstefolk.
Renée är mycket beläst och intelligent men vill desperat dölja detta för sin omgivning. Hon bor ensam med sin katt Leo och umgås i stort sett bara med Manuela, en färgstark kvinna som ofta kommer med fina bakverk inlindade i silkespapper!

I huset bor också Paloma. Hon är en väldigt brådmogen och superbegåvad tolvåring. Hon vill också dölja sig själv men framförallt vill hon hitta meningen med livet. Men har redan bestämt sig för att ta livet av sig på sin trettonårsdag!

Så en dag flyttar Kakuro, en japansk gentleman, in i huset. Han blir en brygga mellan Renée och Paloma och avslöjar dem båda genom att vara skarpsynt. I och med det tar livet en ny vändning för båda två.

Det dyker ofta upp guldkorn i texten. Vackra, tänkvärda och välformulerade meningar som man vill inpränta och behålla. Det märks också tydligt att Muriel Barbery har undervisat i filosofi, boken genomsyras av filosofiska tankar och hänvisningar!
Det finns även en del roliga iakttagelser och episoder i boken, så några skratt blir det också! (Ett exempel är en toalettstol som börjar spela klassisk musik....!)

Boken har även blivit film (den heter då bara "Igelkotten"), den finns också att låna här!


Inga kommentarer: