torsdag 4 april 2013

Dålig karma

David Safier är en tysk manusförfattare som fått flera proser för sina tv-serier och detta är hans debutroman. Dålig karma har kallats romanen som fått Europa att le.

En sådan här bok får oss bibliotekarier att ropa bingo! Att tipsa om "roliga böcker" upplevs av många som svårare än något annat då humor kan se så olika ut. Vi gillar när det kommer sådana böcker som till exempel Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann eller när det kommer ut en ny Arto Paasilinna-bok. Sådana böcker gör de flesta av oss fulla i skratt även om det förstås inte finns några helt säkra kort när det gäller humor.
Denna nya humorbok är inte bara rolig utan innehåller faktiskt en hel del djup också. För här handlar det om karma, hur dina handlingar påverkar dina möjligheter att uppnå nirvana, evig frid.
Kim Lange, känd programledare i tv, har man och barn som hon försummar. Hon har dessutom klivit över lik för att komma dit hon är idag. När Kim efter en ganska misslyckad tv-prisgala står på hotellets tak så drabbas hon av något osannolikt - en toalettstol från en rysk rymdstation!
Den egentliga berättelsen börjar här - när Kim Lange återföds - som myra... Hon behöver inte någon längre tid på sig för att förstå varför hon hamnat längst ner på stegen. Hon förstår också snart, efter en del förklaring från en medmyra, som råkar heta Casanova och är inne på sitt ungefär etthundratjugonde myrliv, att man kan arbeta sig uppåt och födas till något bättre i nästa liv. Bara man tänker gott och gör gott. Inte så lätt med tanke på hur kort ett myrliv kan vara.
Kims mål är hela tiden att ta sig tillbaka till sin egen familj. Hon kan som myra se hur hennes familjs liv fortsätter utan henne och försöker förtvivlat förmedla till dem vem hon är. Inte så lätt det heller när man är en myra som viftas bort. En bit in i berättelsen börjar man fundera på hur hon egentligen tänkt sig kunna ta sig tillbaka till sin familj - och som vad?
Resan som Kim måste göra för att samla god karma och för att nå vissa insikter blir hemskt krånglig, krokig och otroligt rolig. Jag uppskattar mycket Safiers kvicka humor som syns i var och varannan mening i boken. När en bok börjar så här bra blir jag alltid en aning orolig om den ska hålla hela vägen. Det gjorde den här - och faktiskt lite till! Läs den!
Inga kommentarer: