tisdag 5 mars 2013

Konstiga djur av Lotta Olsson


Högläsning när den är som bäst!


 Jättemyrsloken har problem med att alla tycker att han är så konstig. När han frågar sin vän Hasselmusen vad hon tycker så håller hon med. I synnerhet om man jämför med henne. När Jättemyrsloken påstår att han nog inte är så konstig om man jämför med en annan Jättemyrslok håller hon förstås med, men medger att hon aldrig träffat någon annan. Efter ett långt samtal kommer vännerna fram till att en tävling är på sin plats för att avgöra vilket djur som är det konstigaste. Jättemyrsloken tror förstås att han har stor chans att ta hem segern, för inte kan det väl finnas något konstigare djur än honom?

Så sätts tävlingen igång, och det väller in tävlingsbidrag på nätet (spindelnätet, som tar upp alla inkommande mejl). I flera dagar kommer det in bidrag och Hasselmusen som agerar domare i tävlingen tar emot alla och delar in bidragen i tre högar, nämligen:

"1. Absolut konstiga djur.
2. Möjligen konstiga djur.
3. Knappast konstiga djur."

Efter en massa läsande av tävlingsbidrag och i synnerhet allt diskuterande fram och tillbaka kommer vännerna fram till att de måste avblåsa tävlingen och det här är vad jättemyrsloken kommit fram till:

”Alla är konstiga.
Ingen är konstigare än någon annan.
Inte kor.
Inte marsvin.
Inte pangoliner.
Inte dagsländor.
Inte ens myrslokar. ”

Den här boken passar att läsas för vetgiriga och kluriga barn från ca 7 år. Boken har en härlig ton och både barn och vuxna fångas av berättelsen. Den är underfundig, klok och ger samtidigt läsaren en hel del fakta om olika djur. Boken har en dimension till; att avfärda tanken om vem eller vad som är konstigt! Här får vi istället följa en utveckling där alla vill vara annorlunda, och i synnerhet konstiga!
Den här boken borde läsas av alla barn och vuxna, i synnerhet i dagens samhälle när alla ofta vill vara så lika varandra!

Läs boken om du vill förstå varför jag använder utrycket i synnerhet så många gånger i det här inlägget!

Och nu får du gissa vilket djur som skickat in det här tävlingsbidraget:

"Mitt liv är skit, förstår ni. Men det är inget skitliv för det! Jag föds i bajs. Jag bor i bajs. Jag äter bajs. Jag älskar bajs. Jag bor i bajs. Har jag redan sagt det? Skit också! Ha, ha! Bajs, bajs, bajs. Bajs is the shit! Skitkonstigt va? Baj Bajs!"

Svaret hittar ni förstås i boken !!!

De söta illustrationerna har gjorts av Maria Nilsson Thore

Kolla i katalogen om boken finns inne!

 

Inga kommentarer: