torsdag 7 mars 2013

Astrid Lindgren i Stockholm av Anna-Karin Johansson

Finns det någon som inte känner till Astrid Lindgren och hennes underbara "figurer"? Jag tror nog att de flesta av oss någongång har kommit i kontakt med hennes böcker och filmer!!
 
I den här boken får man följa Astrid när hon som 18-åring, gravid och arbetslös, kommer till huvudstaden. Under sina 75 år i Stockholm upplevde hon kärleken, bildade familj, gjorde karriär, såg nära och kära leva och dö och det var här hon hämtade inspiration och blev en av vår tids mest älskade författare.
 
Boken är en blandning av biografi och guidebok i ett. Den utgår i kronologisk ordning från de adresser, parker, arbetsplatser och andra ställen där Astrid genom åren bott och verkat.
Man får tex veta att Mio min Mio kom till när hon en sen eftermiddag i skymningen promenerade i Tegnérlunden och gick förbi en pojke som satt ensam på en bänk. Och under en promenad på Norra Begravningsplatsen fann hon en minnessten över två små bröder, det blev en av impulserna till Bröderna Lejonhjärta.
 
Texten till sagotåget på Junibacken (som jag varmt kan rekommendera!) blev det sista Astrid skrev. Då var hon nästan 90 år gammal!
 
En stor behållning av boken är även att den är så rikt illustrerad med ca 100 foton och bilder i svartvitt och färg.
I slutet av boken finns tre förslag på promenader genom Stockholm där man kan besöka platserna som är förknippade med Astrid Lindgren.
Jag som gammal Stockholmstjej tyckte väldigt bra om boken och ska definitivt ta på mig bekväma "pjuck" och vandra i den fantastiska författarinnas fotspår!
 

Inga kommentarer: