torsdag 28 februari 2013

Som om jag frågat av Johanna Lindbäck

Det är slutet av sommarlovet och John ska börja nian. Fotbollsträningen har kommit igång men ändå är inte allt som vanligt: Sedan i maj är Johns bästa kompis Lukas ihop med granntjejen Saga och nu verkar det som om deras förhållande blivit mer ”på riktigt” under sommaren. Och som om det inte skulle räcka: Johns föräldrar beter sig konstigt mot varandra - efter några dagars ångestladdad stämning talar Johns pappa om att han ska hyra rum hos ett par goda vänner ”på prov”. John känner sig övergiven och utanför och tappar plötsligt fotfästet i tillvaron. Det blir inte bättre av att de tre kompisarna går i samma klass och Johns pappa är gympalärare i samma skola. Var han än rör sig, blir John påmind om allt det jobbiga. Han lyssnar in, känner av och registrerar minsta förändring i kompisarnas och föräldrarnas tonfall och ansiktsuttryck och det är inte lätt att vara så avslappnad som man skulle vilja verka, åtminstone utåt.

Som tur är dyker en annan klasskompis, Line, upp - liksom från ingenstans. Line är en härlig tjej som kan sätta ord på sina känslor och inte drar sig för att säga rent ut vad hon tycker. John och Line blir goda vänner och mot slutet av boken anar man att kanske något mer uppstått emellan dem, kanske utan att någon av dem funderat åt det hållet…….

Den här boken är bra och lättläst och den visar på att det inte finns några rätt eller fel, när det gäller relationer. Ingenting är självklart och allt är inte som det ser ut på ytan. Det som först verkar vara en katastrof, kan vända och bli till något positivt. Och det som gäller är, att prata, prata med varandra!

Se om boken finns inne!

Inga kommentarer: