torsdag 21 februari 2013

Boken om Joe


Boken om Joe av Jonathan Tropper är en tragikomisk berättelse om den amerikanska småstaden och dess värderingar. Tropper växlar mellan nutidens och 80-talets småstad Bush Falls.
Huvudpersonen Joe har sedan han lämnade Bush Falls blivit en känd författare och hade nog egentligen aldrig tänkt återvända till sin hemstad. Den hemstad som han så totalt utlämnande skrivit om i sin debutbok. När hans far ligger för döden återvänder han ändå till Bush Falls efter 17 års bortvaro och blir tvungen att bemöta reaktionerna från alla de som känt sig träffade av boken. Han ställs också inför sina egna minnen av vad som hände under den tonårstid som han påverkats så mycket av och så ivrigt försökt glömma.
Boken om Joe tar upp den amerikanska småstadens starka traditionella värderingar och ganska mörka krafter på ett både roande och oroande sätt.
Centralt i berättelsen är beskrivningen av den rätt så misslyckade figur Joe blivit, Joes relation till sin familj och framför allt hans återblickar på allt som hände kring hans bästa vänner under 80-talet, Sammy och Wayne.
Jonathan Tropper beskriver det obekymrade, lekande, ansvarlösa tonårslivet likväl som det oerhört komplicerade, sköra tonårslivet där den som inte anses passa in kan fara illa.
Jag trodde nog efter att ha läst den mycket roliga Sju jävligt långa dagar av samma författare att detta också skulle bli en tragikomisk skrattfest. Men denna bok innehåller mer svärta och känns viktigare än den förra romanen. Men den som gillar Jonathan Troppers säregna humor behöver inte bli besviken heller!     

Inga kommentarer: