torsdag 10 januari 2013

Nostalgi på hög nivå

I boken Tusen klassiker: böcker, filmer skivor, TV från hela världen som format Sverige från 1956 till i dag samsas många av mina favoriter.
Michael Jackson var min första idol i livet och jag älskade hans musik och danser. När jag var ca 10 år fick vi MTV och lyckan var gjord. I julklapp fick jag hans platta Bad som LP-skiva.
1990 kom det första pojkbandet: New kids on the block med sin låt Step by step. Självklart hade jag som 11-åring mitt rum tapetserat med affischer på gruppen. Och min favorit var den söta killen Joey.
1994 fick jag min allra första CD-skiva med Cranberries med låten Zombie som tog världen med storm. Samma år kom en av de bästa humorserierna som någonsin gjorts. Helt Hysteriskt med Patsy och Eddie som jag skrattat åtskilliga timmar åt tillsammans med mina vänner.
Om du är född lite tidigare så kanske du minns när Mupparna sändes på TV, året var 1978 och många hade åsikter om det var bra TV eller inte.
Och vem har inte hört låten ” Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini” som kom 1960? Stora filmer på 1960-talet var Fåglarna av Alfred Hitchcock, Apornas planet, Sound of Music och Djungelboken. Och Sean Connery fick axla rollen som Agent 007 i Goldfinger.
Nog har du väl sett någon av de här kultserierna: Dallas, Twin Peaks, V, Arkiv X, Hem till gården eller Glamour. Jag tjuvkollad på V fast jag inte fick, och ja jag blev jätterädd och kunde inte sova sen. Jag älskade Twin Peaks och längtade till varje avsnitt, även om det var rätt otäckt.
Den här boken ska du verkligen bläddra i om du som jag vill skratta, samtala och minnas det som varit. Och det roligaste är förstås att bläddra i den tillsammans med någon annan eftersom det är kul att dela det man minns med någon. För när man ser en bild eller läser den korta beskrivningen om musiken, filmerna, serierna och böckerna så kommer minnena snabbt tillbaka. Och det är ju fantastiskt att vi idag kan leta på klipp på youtube för att direkt uppleva det som vi såg då, för så länge sen. Det gjorde jag alldeles nyss och fick ännu en gång skratta åt Patsy och Eddie…
Låna hem denna fantastiska bok med Tusen klassiker, du kommer garanterat att få en rolig stund. Kolla i katalogen om den finns inne!

Inga kommentarer: