torsdag 20 december 2012

Den tomma stolen av J. K Rowling

En stor roman om en liten stad 

Pagford: Liten medelklasstad. Här bor läkare, företagare, sjuksköterskor, rektorer, jurister mm. Dessa fina familjer är alla på ett eller annat sätt representerade i Pagfords kommundelsnämnd.
Fields: Förort som tillhör både Pagford och den större grannstaden Yarvil . Ingen av städerna vill ta hand om alla fattiga och knarkande människor som bor här. Beroendemottagningen är en viktig funktion för Fieldsborna, som genom metadonbehandling håller sig ifrån knarkandet. Denna beroendemottagning är central i konflikten som pågår inom kommundelsnämnden.

I den lilla staden Pagford i England inträffar plötsligt ett dödsfall som får stora konsekvenser för hela samhället. Barry Fairbrother som dör har suttit med i kommundelsnämnden i Pagford och direkt efter hans död börjar övriga i nämnden att leta efter den perfekta ersättaren för honom. Nämnden är delad i två läger, där den ena sidan vill behålla statsdelen Fields och dess beroendemottagning. Den andra delen; den fina medelklassen tycker att Fields är en skymf för det fina lilla Pagford och vill göra allt för att bli av med statsdelen. Så när Barry dör gör alla allt som krävs för att få majoritet i kommundelsnämnden.  
I början av boken upplever jag den som aningen jobbig eftersom det är många karaktärer att hålla reda på. Familjerna presenteras ganska snabbt i första delen av boken och det tar ett tag att lära känna de alla. När jag väl gjort det tycker jag att det är en rolig och givande läsupplevelse. Familjernas ungdomar i staden verkar alla irritera sig på sina föräldrar och använder kommundelsnämndens hemsida för att skämma ut sina föräldrar offentligt.
Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig av Rowling, när hon nu skrivit en roman för vuxna utan vare sig trollkarlar, häxor, monster eller ugglor. Men jag är nöjd när boken är slut och tycker att likheten med böckerna om Harry Potter är just de många karaktärerna och alla fantastiska personbeskrivningar.

Den här boken passar perfekt att läsa under julledigheten, och vi har den både som bok och ljudbok. Så titta i katalogen om vi har något exemplar inne.

Inga kommentarer: