måndag 19 november 2012

Spänning i samisk miljö

Kautokeino, en blodig kniv skrev Lars Pettersson ursprungligen som ett filmmanus. Han är en frilansande filmare som väl känner till Kautokeino i Nordnorge eftersom han bor där vintertid. På sommaren är det öde i byn och då bor han utanför Lindesberg.

Bokens huvudperson Anna jobbar som biträdande åklagare i Stockholm där hon är uppvuxen med sin samiska mor som nu är död. Anna vet ingenting om varför modern övergav hembyn vid 23 års ålder.

Annas kusin Nils Mattis är anklagad för våldtäkt och mormodern ringer och ber om hjälp med att rentvå honom. Om han skulle hamna i fängelse har de ingen som kan sköta renflocken på fjället. Det är tio år sedan Anna var i Kautokeino senast och sin kusin kommer hon knappt ihåg. Anna märker förväntningarna från familjen samtidigt som hon känner med våldtäktsoffret. Vad är egentligen viktigast? Mycket är det som finns under ytan och det som alla ändå vet behöver ingen uttala.

Det inträffar ett par dödsfall och Anna själv råkar ut för en del otäcka tillbud som kan vara arrangerade. En sak är säkert och det är att vistelsen kommer att förändra henne och hennes framtida liv. 

Den annorlunda miljön och krocken mellan samiska traditioner och det moderna samhället ger boken det där extra som en bra spänningsroman ska ha!

Titta i katalogen och se om boken finns inne!

Inga kommentarer: