fredag 30 november 2012

Recept på julstämning

Recept på knäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl skållad, hackad mandel

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt det koka i ca 15 minuter. Gör kulprovet och när massan är färdig, tillsätter du mandeln och häller upp i knäckformar. Om smeten hinner stelna innan du fyllt alla formar värmer du bara upp den i kastrullen igen.


Känner du dig sugen på julens smaker, dofter, sånger, pyssel och framförallt de fantastiska julsagor som hör julen till så är boken Sagolik jul något för dig. I den samsas berättelser med just pyssel, sånger och receptet här ovanför.


Till de klassiska berättelser som jag vill läsa under december månad hör Tomtemaskinen av Sven Nordqvist. Kort kan man säga att den handlar om gubben Pettsons bygge av en tomtemaskin, som till varje pris måste hemlighållas för katten Findus. En underfundig, rolig, spännande och samtidig fin berättelse som självklart skapar längtan till jultomten!

Varje år tar jag förstås också fram något av Astrid Lindgren som har gjort ett flertal julberättelser. I samlingsboken Julberättelser finns Kajsa Kavat, Emil, Madicken, Lotta och flera andra av Lindgrens välkända karaktärer.

Ny för i år är också boken Tomten är vaken av Astrid Lindgren med fina illustrationer av Kitty Crowther.

I år ska jag passa på att läsa Charles Dickens En julsaga som fortfarande finns kvar på min "att läsa lista". På biblioteket finns det många roliga, fina julböcker och filmer så kom hit och låna snart för julen är NU!!!

 Inga kommentarer: