fredag 19 oktober 2012

Särskild av Nene Ormes

För ett tag sedan tipsade jag om Nene Ormes Udda verklighet, en bok om Udda som lever i Malmö och upptäcker att det finns en värld under staden där de Sära bor. Hon får snart veta att hon också är en Sär och att hennes speciella förmåga, att drömma sanndrömmar, är en väldigt ovanlig egenskap som inte alls gillas av alla i den undre världen. (Alla Sära har någon förmåga, de kan vara hamnskiftare, lotsar genom tid, eller något annat.)
     Nu har jag läst fortsättningen på den boken, som heter Särskild, och den här gången är det stadsfestival i Malmö. Inte bara alla ordinära människor samlas i staden för att festa och underhållas, de Sära kommer också fram, och denna enda gång om året omkullkastas de vanliga reglerna; nu kan alla jaga eller bli jagade, oavsett tidigare position. Att Udda är en person med en väldigt ovanlig gåva (eller förbannelse) gör jakten desto mer spännande för vissa i den undre världen. Och Udda inser snart att hon kan använda sin förmåga på sätt hon tidigare inte förstått.
     Jag gillar Nene Ormes böcker om Udda, kanske mest för att hon tar vår vanliga värld och tillför en helt annan, mer magisk plats i den, där vad som helst kan hända. De Sära i hennes böcker blir som nutidens version av gamla älvor och häxor.

Låter det som något för dig? I vår bibliotekskatalog ser du om boken finns inne.

Inga kommentarer: