måndag 1 oktober 2012

Krisläge i Norrland


Det är mycket elände i Mikael Niemis nya roman, Fallvatten. Väldigt mycket elände. En vanlig septemberdag, dåligt väder efter flera veckors ihärdigt regnande. Människor som lever sina vanliga liv. Mannen som ska ta livet av sig efter en skilsmässa, hans dotter som väntar barn, kvinnan som genomlever ännu en arbetsdag i presentbutiken. De och många andra drabbas, då Luleälven plötsligt svämmar över och dammarna brister. 

Vad som följer är kaos, en svensk katastrof av tsunami-aktiga proportioner. Hus spolas bort, människor dör, och informationen från myndigheterna är närmast obefintlig. Allt man kan göra, är att försöka överleva.

Det här är en roman som stannar kvar i minnet. Kanske inte för att berättelsen eller karaktärerna i sig är så spännande, utan för att vi alla vet att katastrofer kan inträffa. Jag är inte så förtjust i Niemis språk, men han kan berätta en historia och det är fascinerande, att följa händelserna i Fallvatten och se hur allt bara blir värre och värre. Men jag hade kanske inte tyckt det var lika roligt, om jag varit norrlänning...

Här kan du se om boken finns inne.

Inga kommentarer: