söndag 23 september 2012

Underligheter och magiska trädgårdar

Det kan ju inte ha undgått någon att jag tycker om fantasy och andra berättelser med finurliga inslag. Den här gången är mina boktips inga undantag, jag har nyss läst Vatten och vidunder av Marcus Sedgwick (i serien Korpmysterierna), och Lyckoarmbandet av Emily Rodda (i en serie som heter Älvriket).

I Vatten och vidunder är det korpen Edgar som är huvudperson och han bor med en besynnerlig familj: pappa Valevin som experimenterar med grodor, storasyster Solaria som är den enda som faktiskt bryr sig om Edgar, lillebror Noppe som har en elak apa vid namn Snubben, och mamma Minty som inte syns till särskilt ofta för hon är så upptagen med att baka. Alla bor de i borgen Annorstädes som en dag drabbas av väldigt konstiga saker: det blir översvämning i källaren, en av tjänsteflickorna försvinner mystiskt, och konstiga spår dyker upp i borgen. Vem ska egentligen hjälpa Edgar att ta reda på vad som hänt?
I boken Lyckoarmbandet får vi träffa Jessie som tillsammans med sin mamma beger sig till Blå månen, huset där Jessie mormor bor. Mormodern har ramlat och nu tycker Jessies mamma att det är dags för mormodern att flytta hem till dem, något som Jessie inte alls är lika säker på att det är en bra idé. Hon och mormodern älskar ju Blå månen och den hemliga trädgården som finns där.
     Det visar sig att mormodern är i mycket sämre skick än vad Jessie kunde tro, och hon pratar om att något viktigt måste göras, innan hennes födelsedag, annars är det försent, men hon kan inte komma ihåg vad det är. Mormoderns armband är dessutom försvunnet, och när Jessie inser att det verkligen är viktigt att hitta armbandet, att det är det som kommer få mormodern att minnas, beger hon sig ut i den hemliga trädgården – någon finns nämligen där som ropar hennes namn!
     Boken är fylld av magiska väsen, och resan in världen som gömmer sig i den hemliga trädgården får Jessie att förstå vem hennes mormor egentligen är. En väldigt bra och lättläst bok!

De här böckerna passar alla åldrar, men de står på barnavdelningens Fantasy-hylla, och du kan titta i vår bibliotekskatalog för att se om de finns inne!

Inga kommentarer: