måndag 25 juni 2012

Underbar högläsning!

Frida Nilsson är en av mina absoluta favoritförfattare när det kommer till högläsning. Med sitt underfundiga språk, tokiga namn, de roliga karaktärerna och minst sagt annorlunda miljöer skapar hon en läsupplevelse som uppskattas av stora som små.
I Ryska kyssen och den fasansfulla brännaren får vi följa hunden Harriet, ägare av stadens konditori som är tämligen värdelös på att baka. Harriet dras in i en rad märkliga händelser som mynnar ut i en del hemlighetsmakeri. Ett misslyckat storbak får också oanade konsekvenser för Harriet, men hon hanterar misslyckandet på ett synnerligen klokt sätt.
Här följer ett smakprov:
”Degen hade bildat ett tjockt täcke över hela byttan. Den fortsatte ner på golvet och närmade sig Harriets tassar på ett ruggigt svällande sätt. Hon tog ett par kliv bakåt, såg sig omkring efter nånting som hon kunde nå avstängningsknappen med, en sopkvast kanske. Men degen hade redan blockerat dörren till städskåpet.
Då samlade hon mod. Hon drog djupt efter andan och vadade in i katastrofområdet. Hon pressade tassen genom den bubblande massan och kände efter knappen som kanske kunde rädda Skitiga bullen och resterna av hennes rykte.”

En hel del spänning, skratt och glädje utlovas om ni läser den här härliga boken! Läs gärna någon annan av Frida Nilssons barnböcker också.
Boken passar för högläsning av lite äldre barn, då det är mycket text och en del svåra ord. För att begripa egenheterna i boken bör man nog vara ca 9 - 100 år.

Titta i bibliotekskatalogen och se om boken om Harriet finns inne!

Inga kommentarer: