fredag 25 maj 2012

Fel grav... kan bli rätt

En härligt underlig bok är Fel grav och andra berättelser av Kelly Link. Hon har samlat fem berättelser som tar dig med på en svindlande resa till en mystisk handväska och till trollkarlarna i Perfil.

Den tredje novellen Trolleri för nybörjare är helt klart min favorit i boken. Jeremy är en hyfsat vanlig tonåring som bor med sina föräldrar i en vanlig stad och som följer tv-serien Biblioteket med sina kompisar. Ibland kan dock en tv-serie komma lite för nära verkligheten märker han.
Det är en berättelse som osökt får mig att tänka på favoritboken Liftarens guide till galaxen, inte för att de är på resa i rymden på något vis men för språket och alla små klurigheter som dyker upp längs vägen. Att tv-serien som Jeremy följer heter Biblioteket skadar kanske inte heller... Vem visste till exempel att bibliotekarier sover i "kistor, svärdsskidor, lönnfack, postfack, fickor, skåp, mellan sidorna i sina förtrollade böcker"?

Det är inte så ofta jag läser noveller kanske framförallt för att jag oftast vill läsa mer om varje novell när den tar slut och vill inte börja på nästa novell då. Det var samma sak här, att jag ville veta mer om novellerna, men var samtidigt så nyfiken på vad Kelly Link hade hittat på i nästa novell att jag läste på av bara farten.

Titta i bibliotekskatalogen om boken finns inne.

Inga kommentarer: