måndag 28 maj 2012

Bokfika, boktips!

Under maj månad har det varit bokfika för barn i årskurs fyra på Säters bibliotek och vid första träffen berättade jag om Kate DiCamillos Tigern. Den handlar om Rob som lever ensam med sin pappa efter att Robs mamma dött i cancer. Rob blir också allvarligt mobbad i skolan.
     En dag upptäcker Rob en tiger inlåst i en bur undangömd i området där han bor. Och samma dag börjar en ny tjej i klassen, Sixtine. De här två händelserna blir avgörande för Rob, den inlåsta tigern får honom att inse hur han själv egentligen känner, och den nya tjejen får Rob att försöka förändra det han kan i sitt liv. Boken är bitvis ganska ledsam, men det finns lyckligtvis även hopp, Rob lär sig genom sina nya bekantskaper att ta till vara på sina känslor och låta dem komma ut i stället för att stänga in dem, något som ibland kan göra hela skillnaden.
     Vad som hände med tigern och varför den egentligen var inburad i skogen får man såklart veta om man läser boken, och för att se om den finns inne på biblioteket, gå till vår bibliotekskatalog.

Massor av boktips kom också från 4:orna som var med, här är några exempel på böcker som deltagarna tyckte var jättebra:

Helena, Josephine Angelini,


Övergiven värld, Sofia Bergting,
och Kaspar, en kunglig katt, Michael Morpugo

Inga kommentarer: