onsdag 25 april 2012

I kontorsflickors sällskap

Kontorsflickan är en rest från förr, en kvinnoroll från den tid då få kvinnor förvärvsarbetade och majoriteten var hemmafruar. Av en slump har jag nyligen läst två romaner som skildrar dessa flickors liv, om än i olika tider och olika länder. Den första är Norrtullsligan av Elin Wägner, där läsaren får möta några unga kontorsflickor i Stockholm under 1900-talets första år. Fyra flickor delar lägenhet och hankar sig fram på sina usla löner, samtidigt som de får utstå omgivningens fördömande blickar och kommentarer. Det är en oerhört intressant och gripande skildring, från en tid då kvinnor i princip saknade rättigheter och måste kämpa mycket hårt för att klara sig ekonomiskt utan en man. En bok alla borde läsa!

Den andra romanen jag vill tipsa om idag utspelar sig i New York under 1950-talet, och i likhet med Norrtullsligan är den skriven under den tid den skildrar. Det bästa av allt blev mycket omtalad när den publicerades, eftersom författaren Rona Jaffe skriver om sex och relationer på ett sätt som definitivt var ovanligt frispråkigt under 50-talet. Romanen följer fyra unga kvinnors liv - en har skådespelardrömmar, en vill hitta kärleken, en är ensamstående mor och en satsar på att göra karriär på det förlag där de alla börjat sin bana som kontorsslavar. Livet har olika öden i beredskap åt dem alla, och precis som i Elin Wägners roman är det tydligt hur många svårigheter de fyra flickorna möter just på grund av att de är kvinnor.

Norrtullsligan och Det bästa av allt är fantastiska som både tids- och kvinnoskildringar, från epoker som ligger långt ifrån vår egen men ändå så nära. Jag tyckte mycket om båda två och är säker på att många fler skulle göra det också!

Här kan du se om böckerna finns inne!

Inga kommentarer: