tisdag 6 mars 2012

Beate Grimsrud, ordmagikerBeate Grimsrud deltog nyligen vid en seminariedag om psykiatri på Folkets Hus i Säter. Vi var nog många som inte fick tillfälle att se och höra henne då. Missa inte att läsa hennes En dåre fri!

I boken får vi en inblick i hur det kan vara att leva med en psykos. Huvudpersonen Eli lever ensam men ändå inte. Med henne finns sedan barndomen rösterna av tre pojkar i olika åldrar, Espen, Erik och Emil. Eli kan trots detta vara produktiv i sitt skrivande och skapar både romaner, filmer och pjäser. Hon kan till och med åka på uppläsningsturnéer med sina nya böcker. Men ofta är rösterna inom hennes bråkiga och störande. Periodvis vistas hon på psykiatrisk avdelning där hon möts av både oförståelse och omhändertagande. Andra perioder bor hon i egen lägenhet och besöks av sin terapeut som försöker hjälpa henne att hantera rösterna och livet.
Detta är en skakande och viktig bok som kan hjälpa oss att förstå, åtminstone till en del, det helvete det är att leva med psykisk sjukdom. Boken stannar kvar länge i minnet och väcker många tankar kring personer man mött och tankar kring hur det alls är möjligt att leva ett sådant liv.

Beate Grimsrud har också skrivit bland annat Jag smyger förbi en yxa och Vad är det som finns i skogen barn? vilka har fått en rad litterära priser och prisats för sitt magiska språk.


Se i vår katalog om bok eller cd-bok finns inne.

En dåre fri finns också som e-bok.

Inga kommentarer: